UK Vintage Radio Repair and Restoration Powered By Google Custom Search Vintage Radio Service Data

Go Back   UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum > Specific Vintage Equipment > Vintage Television and Video

Notices

Vintage Television and Video Vintage television and video equipment, programmes, VCRs etc.

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 30th Apr 2019, 8:07 pm   #1
collisr
Tetrode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 80
Default Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Hi all,

Wonder if anyone has seen this one before:

Found a nice, boxed Sony C5 Betamax machine a while back and finally got round to awakening it yesterday. Did the usual cleaning, lubing and servo-board capacitor replacing and it works pretty well. With the exception of a colour issue that I have never seen before. As per the attached pictures, there is a vertical band at the right of the picture (about 20 pixels) that are not coloured in (!). I have checked the tape on other betas and it is definitely playback on the C5 that is causing the issue.

Any ideas?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	SonyC5-ColourIssue-2.jpg
Views:	145
Size:	48.6 KB
ID:	182183   Click image for larger version

Name:	SonyC5-ColourIssue-1.jpg
Views:	148
Size:	69.3 KB
ID:	182184  
collisr is offline  
Old 30th Apr 2019, 10:04 pm   #2
julie_m
Dekatron
 
Join Date: May 2008
Location: Derby, UK.
Posts: 7,415
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Have you tried the recorder through a different TV set?

It looks exactly like an oscillator running out of steam just before the end of each line, then getting kicked back into action during the horizontal blanking interval.
__________________
If I have seen further than others, it is because I was standing on a pile of failed experiments.
julie_m is offline  
Old 1st May 2019, 3:14 am   #3
panaman86
Triode
 
Join Date: Jan 2019
Location: Prestwick, Ayrshire, Scotland, UK.
Posts: 13
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Hi your problem is just an agustment on the y-c6 board the pot marked afc on the big board at the bottom its right next to the white connector that should sort it out i fixd one today with that problem
panaman86 is offline  
Old 1st May 2019, 7:59 am   #4
collisr
Tetrode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 80
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Awesome. Many thanks. I will try that out when I have another look at the weekend.
collisr is offline  
Old 1st May 2019, 12:37 pm   #5
panaman86
Triode
 
Join Date: Jan 2019
Location: Prestwick, Ayrshire, Scotland, UK.
Posts: 13
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Great hope it sorts the problem out love restoring the old stuff love it
panaman86 is offline  
Old 2nd May 2019, 6:44 pm   #6
dj_fivos_sak
Heptode
 
Join Date: Mar 2015
Location: Lefkada, Greece
Posts: 708
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

If the AFC was out of adjustment, wouldn't the picture have no colour at all? I had a no-colour issue on my Sanyo VTC 9350 and an AFC adjustment did the trick.

Fivos
dj_fivos_sak is offline  
Old 3rd May 2019, 3:15 pm   #7
collisr
Tetrode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 80
Default Re: Sony C5 Betamax - Colour Playback Issue

Hi again. Just to confirm the AFC adjustment DID fix my issue. If I adjust AFC too much the picture actually starts rolling but a tweak moved the colour 'coverage' like I needed.

Thanks again.
collisr is offline  
Closed Thread

Thread Tools



All times are GMT +1. The time now is 2:34 pm.


All information and advice on this forum is subject to the WARNING AND DISCLAIMER located at https://www.vintage-radio.net/rules.html.
Failure to heed this warning may result in death or serious injury to yourself and/or others.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2002 - 2019, Paul Stenning.