UK Vintage Radio Repair and Restoration Powered By Google Custom Search Vintage Radio and TV Service Data

Go Back   UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum > Specific Vintage Equipment > Vintage Tape (Audio), Cassette, Wire and Magnetic Disc Recorders and Players

Notices

Vintage Tape (Audio), Cassette, Wire and Magnetic Disc Recorders and Players Open-reel tape recorders, cassette recorders, 8-track players etc.

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 1st May 2021, 2:36 pm   #1
linedem
Diode
 
Join Date: May 2021
Location: Jablonec nad Nisou, Czech Republic
Posts: 2
Default Akai 4000DS tape speed problem

Hello.

Iíve managed to get myself 2 pieces of beatiful japanese technology (Akai 4000D and Akai 4000DS) both in very nice shape. My main tape deck was that DS until now because I donít really want to abuse those cams of 4000D much.

Now straight to my problem. When I got it home it played normal. Then after some days it had to run for a while before it sped up up to speed. So I changed main belt and degreased felt clutch of the right spindle. And now? Now it plays up to speed only when I leave the tape spilling on the floor without it winding on right reel. When the tape is put though tape path correctly it just plays slower. Comical is that fact, that my tapes were recorded on this DS and it plays it back slower - my 4000D plays it at the right speed...
Does anyone have any advice?

Thank you.

(I also hope it is understandable...)
linedem is offline  
Old 1st May 2021, 7:16 pm   #2
Restoration73
Nonode
 
Restoration73's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Surbiton, SW London, UK.
Posts: 2,454
Default Re: Akai 4000DS tape speed problem

Sounds like it is the supply (left) reel clutch, felt pad or excessive tension (adjustable) it has come up before in this thread;
https://www.vintage-radio.net/forum/...=147405&page=2
Restoration73 is offline  
Old 1st May 2021, 9:48 pm   #3
Michael Maurice
Moderator
 
Michael Maurice's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Wembley, Middlesex
Posts: 6,673
Default Re: Akai 4000DS tape speed problem

These clutches are very finicky it sounds like you have too much tension on the right hand clutch, and/or the pulley that drives the RH spool is in FF mode because of dried up grease.
__________________
Forum Moderator

http://www.michaelmauricerepairs.co.uk/
Michael Maurice is online now  
Old 2nd May 2021, 12:32 pm   #4
linedem
Diode
 
Join Date: May 2021
Location: Jablonec nad Nisou, Czech Republic
Posts: 2
Default Re: Akai 4000DS tape speed problem

Quote:
Originally Posted by Michael Maurice View Post
These clutches are very finicky it sounds like you have too much tension on the right hand clutch, and/or the pulley that drives the RH spool is in FF mode because of dried up grease.
So I've managed to loosen up those felt clutches to lower the tension a little bit - it did speed up a little bit. But now it has problem with rewind and fast forward - degreased surface of every wheel many times. I also found out that if I push with a screwdriver on axis (little bit) of that rubbered wheel between motor and right spindle it speeds up yet closer to original speed...
linedem is offline  
Old 2nd May 2021, 7:12 pm   #5
Michael Maurice
Moderator
 
Michael Maurice's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Wembley, Middlesex
Posts: 6,673
Default Re: Akai 4000DS tape speed problem

Almost certainly the idlers have gone hard and no longer grip. Send them to terrys rubber rollers for rebuilding.
__________________
Forum Moderator

http://www.michaelmauricerepairs.co.uk/
Michael Maurice is online now  
Closed Thread

Thread Tools



All times are GMT. The time now is 12:10 am.


All information and advice on this forum is subject to the WARNING AND DISCLAIMER located at https://www.vintage-radio.net/rules.html.
Failure to heed this warning may result in death or serious injury to yourself and/or others.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2002 - 2021, Paul Stenning.