UK Vintage Radio Repair and Restoration Powered By Google Custom Search Vintage Radio and TV Service Data

Go Back   UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum > Specific Vintage Equipment > Vintage Radio (domestic)

Notices

Vintage Radio (domestic) Domestic vintage radio (wireless) receivers only.

Reply
 
Thread Tools
Old 24th Jan 2021, 4:14 pm   #1
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Ekco A320

Hello, just a bit of advice if I may. I've moved onto this after sorting out the Bush.

Now when I started this, it was very quiet, almost nothing heard, so I cleaned up some joints, cleaned the switch out and tested the valve voltages, then it worked very well, nice strong signals throughout. Now all of a sudden it's quiet again, not even the strong static between stations on VHF. I'm getting some stations, not as quiet as when started, but it's certainly changed and I can't quite manage to find out why all of a sudded the change.

Any tips appreciated.
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old 24th Jan 2021, 4:22 pm   #2
paulsherwin
Moderator
 
paulsherwin's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Oxford, UK
Posts: 21,518
Default Re: Ekco A320

Check the switch contacts again, and clean the valve pins and sockets.

Have you changed any components yet?
paulsherwin is online now   Reply With Quote
Old 24th Jan 2021, 4:24 pm   #3
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Re: Ekco A320

Yes I'll go over those again.

Actually yes, grid coupling capacitor and some decoupling capacitors which looked like could cause trouble if were leaky.
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old 15th Feb 2021, 11:11 pm   #4
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Re: Ekco A320

I've cleaned out the valve pins and it's improved, not quite as it was though. But the valve bases look dirty, so I need to figure a way of getting in and giving them a good old clean out and then work out why the radio has gone quiet if this doesn't help.
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old 17th Feb 2021, 7:09 pm   #5
Stylo N M
Heptode
 
Join Date: Jul 2012
Location: Derby DE1, Derbyshire, UK.
Posts: 611
Default Re: Ekco A320

Hi, I had one of those sets go quiet on me, after cleaning the switches (As Paul has suggested) and valve holders, just exactly the same as you've described the sound returned but was not as it was originally.

I eventually found that one or two resistors had suddenly gone high, on replacing those there was a further slight improvement, but i gave up eventually trying to further improve it, because there didn't appear to be anything else wrong, it's a tough one to get to the bottom of.

Paul
Stylo N M is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2021, 4:42 pm   #6
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Re: Ekco A320

I'm coming back to this, it's been on the bench for too long now. I haven't done a thing electronics bench wise for a while, so looking to return.

I think another check of resistors and caps, switches are ok, valve bases are no better than a poke about, as I can't get anything into them, but voltages measure just fine, which maybe they wouldn't if the pins weren't making.
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2021, 7:57 pm   #7
McMurdo
Dekatron
 
McMurdo's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Staffordshire Moorlands, UK.
Posts: 4,293
Default Re: Ekco A320

I remember a festival set giving me the runaround with low volume and it turned out to be tin whiskers inside the 'egen' volume pot.
__________________
Kevin
McMurdo is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2021, 4:55 am   #8
Gabe001
Heptode
 
Join Date: Oct 2019
Location: Stockport, Greater Manchester, UK.
Posts: 511
Default Re: Ekco A320

I have a set with similar issues. I need to give the valves a wiggle and find the correct spot for it to work properly, b9a bases.
Gabe001 is online now   Reply With Quote
Old 5th May 2021, 6:42 am   #9
Beardyman
Hexode
 
Beardyman's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: Portsmouth, Hampshire, UK.
Posts: 315
Default Re: Ekco A320

I use dental brushes dipped in contact cleaner for cleaning valve socket pins in the bases. They're available in lots of different sizes & some have a tapered brush, cheap too! Dirty contacts on wafer switches and valve bases have caused me some very odd faults in the past from low volume to totally dead.
__________________
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. (Einstein)
Beardyman is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2021, 4:35 pm   #10
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Re: Ekco A320

Dental brushes, there's a idea, going to try that now....
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2021, 6:01 pm   #11
Gabe001
Heptode
 
Join Date: Oct 2019
Location: Stockport, Greater Manchester, UK.
Posts: 511
Default Re: Ekco A320

I second the interdental brush idea. They come in sizes, the pink (smallest) works but you could go one higher I think. Also comes with the added bonus of being in the dental hygienist's good books
Gabe001 is online now   Reply With Quote
Old 13th May 2021, 10:10 pm   #12
Sinewave
Octode
 
Sinewave's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Oxfordshire/Bucks borders, UK.
Posts: 1,299
Default Re: Ekco A320

Given the bases a good rodding. Still not pulling in many FM stations. I may revisit the FM alignment.
__________________
Avometer, vintage Fluke and Marconi collector.

At 144-146.00Mhz, keeping one wavelength apart.
Sinewave is offline   Reply With Quote
Old Today, 8:03 am   #13
crackle
Dekatron
 
crackle's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Basildon, Essex, UK.
Posts: 3,977
Default Re: Ekco A320

Quote:
Originally Posted by Sinewave View Post
I may revisit the FM alignment.
Have you tried a decent FM dipole? Re-aliening is a last resort for me. I lack the specialist equipment for FM aligning, its not simply a matter of peaking the coils.
Mike
__________________
BVWS Member, 2E1MJE
The KB Museum

My collection in the Radio Museum

Last edited by crackle; Today at 8:09 am.
crackle is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools



All times are GMT. The time now is 2:10 pm.


All information and advice on this forum is subject to the WARNING AND DISCLAIMER located at https://www.vintage-radio.net/rules.html.
Failure to heed this warning may result in death or serious injury to yourself and/or others.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2002 - 2021, Paul Stenning.