UK Vintage Radio Repair and Restoration Powered By Google Custom Search Vintage Radio and TV Service Data

Go Back   UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum > Specific Vintage Equipment > Vintage Television and Video

Notices

Vintage Television and Video Vintage television and video equipment, programmes, VCRs etc.

Reply
 
Thread Tools
Old 15th May 2021, 11:08 am   #1
collisr
Pentode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 114
Default Sony C20 Betamax Unlace issue

Hello everyone,

https://youtu.be/Fcw9TxgvKJA

I have a lovely Sony C20 that has an intermittent fault. All functions are fine except on-occasion, unlace is leaving tape loose in the machine. This only seems to happen if PLAY/FWD is in use before the eject button is pressed. It is also much more frequent a problem when the machine is warm/has been playing tapes for 15mins+

Interestingly if I get the idler to be on the supply spool when eject is pressed, the problem doesn't occur.

I have oiled the lacing ring AND the supply/take-up spools plus checked the idler - seems to flip about with ease.

Any ideas? I've seen this on the Sanyos but not on the Sonys.

Thanks in advance

Rob
collisr is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2021, 11:38 am   #2
TIMTAPE
Octode
 
Join Date: Jul 2006
Location: Perth, Western Australia
Posts: 1,520
Default Re: Sony C20 Betamax Unlace issue

There's a known issue with the pendulum idler mechanism in these models which can be hard to repair these days. There are some details on the Betamax Palsite.

https://www.palsite.com/slc20tech.html
TIMTAPE is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2021, 3:25 pm   #3
collisr
Pentode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 114
Default Re: Sony C20 Betamax Unlace issue

Thanks Timtape. I did look there and they talk about checking a resistor and a transistor (2SC10613). They don't say what board this is on and I don't have the service manual for the C20.

I don't think it's the idler (pendulum) bearing but I will check that out too
collisr is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2021, 6:56 pm   #4
dj_fivos_sak
Heptode
 
Join Date: Mar 2015
Location: Lefkada, Greece
Posts: 842
Default Re: Sony C20 Betamax Unlace issue

Hi Rob

Q334 (2SC1061) is located in the SS-16 (syscon & servo) board.

Regards,

Fivos
dj_fivos_sak is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2021, 9:14 pm   #5
ben
Dekatron
 
ben's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Madrid, Spain / Wirral, UK
Posts: 6,342
Default Re: Sony C20 Betamax Unlace issue

I had this problem with a c30. Intermittent loop of tape on eject. I had to lubricate the idler on it shaft and also apply heat to it/bend it as it was slightly warped and wasn't always making proper contact with the spool table.
__________________
Regards,
Ben.
ben is offline   Reply With Quote
Old 17th May 2021, 7:00 am   #6
collisr
Pentode
 
collisr's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Loughton, Essex, UK.
Posts: 114
Default Re: Sony C20 Betamax Unlace issue

Fivos/Ben,. Thank you. I'll investigate both avenues.
collisr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools



All times are GMT. The time now is 5:17 pm.


All information and advice on this forum is subject to the WARNING AND DISCLAIMER located at https://www.vintage-radio.net/rules.html.
Failure to heed this warning may result in death or serious injury to yourself and/or others.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2002 - 2021, Paul Stenning.